Mýtus celozrnné pečivo, zdravá výživa

Víte co si kupujete za pečivo? Podívejte se na rozdíl mezi celozrnným, vícezrnným, cereálním a grahamovým pečivem.

Celozrnná mouka = grahamová mouka

Celozrnná mouka se dělá z celého obilného zrna, které se rozdrtí. Obilné zrno obsahuje endosperm, otruby a klíček a právě díky otrubám a klíčku má celozrnná mouka mnohokrát víc vitamínů, minerálů a vlákniny než bílá mouka, které se dělá pouze z endospermu.

Z celozrnné mouky se špatně peče a pekárenské výrobky nedrží dobře tvar, proto ji většina pekařů nerada používá a supermarkety ji z pravidla také vůbec nepoužívají. Trvanlivost celozrnné mouky je pouze cca 3 měsíce.

Bílá mouka

Klasická bílá mouka je těžší na přípravu, protože se při výrobě musí zrno úplně zbavit klíčku a otrub - a to je právě to nejzdravější. Bílá mouka má 3x trvanlivost než celozrnná a to 9 měsíců, skvěle se zní peče a drží dobře drží tvar. Bohužel i přes nákladnější výrobu a prázdné kalorie, které obsahuje, má bílá mouka dominantní postavení v pekárenství.

Druhy pečiva v obchodech

Celozrnný chlebaCelozrnné pečivo - celozrnné pečivo musí být v obchodně označeno pouze slovem „celozrnné“. Celozrnné pečivo není tmavé, tmavé pečivo se pouze obarvuje. Celozrnné výrobky musí mít alespoň 80% podíl celozrnné mouky.

Vícezrnné pečivo - obsahuje 5% celozrnné směsi nebo semínek. Je to vlastně normální pečivo obohacené například o nějaké semínka.

Normální pečivo – obsahuje pouze bílou mouku bez přidaných semínek či celozrnné směsi.

Cereální pečivo - nemá s celozrnným pečivem nic společného, je to pouze obchodní název, většinou se jedná pouze o vícezrnné pečivo.

Grahamové pečivo – správně by mělo mít samé složení jako celozrnné pečivo, protože celozrnná mouka = grahamová mouka. Bohužel ale česká legislativa toto pečivo přesně nějak nespecifikuje. Takže grahamové pečivo bývá v marketech pouze obyčejné přebarvené normální pečivo z bílé mouky.

Největší mýtus na závěr -> celozrnné pečivo není přirozeně tmavé. Tmavé pečivo je pouze reklamní tah.


Komentáře

Napsat komentář
DOPORUČUJEME
Recept na banánový chlebíček (banana bread)

Recept na nejlepší zdravý banánový chlebíček s ořechy a bez mouky

Poprvé v posilovně

Poprvé v posilovně, jak začít cvičit

Kefírová buchta - recept na fitness dezert

Kefírová buchta z ovesných vloček

Rychlá a sladká fitness snídaně - videorecept

Nejlepší rychlá fitness snídaně nebo svačina

Druhy masa a jejich nutriční hodnoty

Druhy masa a jejich nutriční hodnoty

Zdravé smažení v horkovzdušné fritéze

Zdravé smažení v horkovzdušné fritéze