Další zdravý bezlepkový recept, podle kterého zvládne mrkvové karbanátky připravit úplně kdokoli.
Dnes si k obědu připravíme zdravé karbanátky z mrkve. Recept je dietní, zdravý a zcela bezlepkový tzn. je vhodný i pro celiaky s bezlepkovou dietou a pro vegetariány. Hlavní ingrediencí je mrkev spolu s cizrnovou moukou (můžete použít také rýžovou, bezlepkovou nebo jiné druhy muk bez lepku). Ne-vegetariány si do karbanátků mohou zamíchat například kvalitní šunku nebo sýr.
1. Mrkev očistíme a nastrouháme na hrubém struhadle.
2. Nastrouhanou mrkev krátce podusíme ve vodě. Poté scedíme a vymačkneme z ní přebytečnou vodou.
3. Cibuli a jarní cibulku očistíme, nakrájíme na drobno a spolu s prolisovaným česnekem, kořením, vajčky a moukou spojíme v míse s podušenou mrkví. Těsto pořádně promícháme a necháme chvilku odstát (cca 10 min).
4. Z těsta tvarujeme karbanátky, které dáme na pečící papir na plech. Pečeme do zlatova v troubě na 200 stupňů 20-30 minut dle velikosti karbátků.
5. Karbanátky doporučuji podávat se zeleninovým salátem a citrusem (limetka nebo citrón) k dochucení.
6. Dobrou chuť!