Podívejte se na ty nejrizikovější potraviny.
Je to velmi špatná zpráva pro milovníky klobásek a burgerů se slaninou. Světová zdravotnická organizace (World Health Organisation) zařadila uzeniny mezi karcinogenní potraviny. Mezi uzeniny patří slanina, klobásy, párky, salámy, atd.
Veškeré masné výrobky jako např. uzené, párky a slanina mají velký vliv na vznik rakoviny stejně jako cigarety, varují doktoři ze světové zdravotnické organizace.
Světová zdravotnická organizace zařadila masné výrobky jako karcinogenní hned vedle arsenu a azbestu.
Ve vydané závěrečné zprávě zmiňují také červené maso, které není sice tak nebezpečné jako zpracované masné výrobky, ale riziko vzniku rakoviny také mírně mohou zvyšovat, akorát od uzenin, má červené maso některé nutriční hodnoty navíc.
Světová zdravotnická organizace říká, že zařazení pouze 50g uzených mastných výrobků denně mohou zvyšovat riziko rakoviny tlustého střeva o 18% procent! 50g může být např. 3 velká kolečka uzené šunky, půlka párku v rohlíku nebo 8 koleček salámu.
V roce 2011 vláda představila doporučení, které spočívalo v konzumace maximálně 70g červeného masa a uzenin denně, ale jak se v tomto roce ukázalo, doporučená denní dávka vládou je příliš vysoká, a proto i vláda bude muset teď své rozhodnutí na základě tohoto výzkumu přehodnotit.
Na základě nových výsledků experti na výživu doporučují zařazovat do pokrmů mnohem více zeleniny, něž tomu bylo doposud. Červené maso a uzeniny lze plnohodnotně nahradit například vejci, rybou nebo drůbežím masem.
„Konzumace už jen 2 plátků slaniny denně může zvyšovat nárůst vzniku rakoviny tlustého střeva.“
Neznamená to konec steakům a burgerům, ale je potřeba více přemýšlet, o tom co jíte. Snažte se co nejvíce hovězi nahradit třeba zdravou rybou a rohlíky se salámem nějakým zdravým luštěninovým salátem. Je to dobré nejenom pro zdraví ale i pro štíhlou postavu.
Uzeniny znamenají zpracované maso, které bylo solené, uzené a doplněno aditivy a konzervanty pro výraznější chuť a dlouhodobou trvanlivost. Do této kategorie můžeme zahrnout: šunky, salámy, sušené hovězí jerky, masové konzervy a masové omáčky.
Pozor! Domácí čerstvé hovězí mleté maso do těchto výrobků nepočítáme, protože se do něho ještě nepřidali chemické aditiva. Hovězí mleté, které se však prodává v supermarketech, už je špatné.
Červené maso obsahuje látku zvanou hem, které je součástí hemoglobinu, který přenáší kyslík z plic do tkání po celém těle. Je velmi důležitý vývoj a normální činnost buněk. Nicméně Světová zdravotnická organizace poukazuje na to, že konzumací může dojít k poškození sliznice střeva. Přesná příčína je, že hem železo zrychluje proces spuštění tvorby karcinogenních N-nitrosloučenin.
Když je maso smažené, pečené nebo grilované za vysokých teplot, mohou v něm vznikat rakovinotvorné sloučeniny (karcinogeny).
Jinými slovy tady nezáleží jaké maso konkrétně jíte, ale jak ho připravujete. Takže, pokud steak nebo maso na burger nepřipálíte na uhel, je to v pořádku.
Lane Leicester, bývalý tajemník britské společnosti gastroenterologie, ale viní ze vzniku rakoviny, více než červené maso, čokoládu. Tvrdí, že čokoláda je mnohem nebezpečnější kvůli vysokému obsahu cukru a tuku. Velký příjem rafinovaného jednoduchého cukru a nasycených mastných kyselin je dle jeho názoru mnohem nebezpečnější. Ale nikomu se nechce do dokázaní domněnky, protože ten, kdo by zakázal čokoládu, by se stal velmi nepopulárním.
Celý článek v angličtině si můžete přečíst na Daily Mail.