Jednoduchý recept v 5. krocích na zdravější bezlaktózový domácí vaječný koňak s převařenými žloutky. A Salmonela nemá šanci!
Neumíte si vánoce bez vaječného koňaku představit? My v redakci také ne! A jelikož žijeme zdravě a kolegyně do toho také alergii na laktózu, rozhodla se s vámi podělit o zdravější bezlaktózovou variantu vaječného koňaku.
Salmonely se bát v žádném případě nemusíte, vaječné žloutky jsou v receptu převařeny.
- 500ml kokosového mléka
- 250ml rumu
- 4 žloutky
- 5-10 lžící javorového sirupu
- 1 vanilkový lusk
- 1 lžička mandlový extrakt
1. Ve velkém hrnci rozmíchejte kokosové mléko, rum, mandlový extrak a přidejte střed vanilkového lusku. Nechte směs na vaječňák pomalu přivést lehkému varu cca 70-80 stupňů.
2. V míse si vyšlehejte žloutky s javorovým sirupem dokud se neobjeví malé bublinky a směs nezesvětlá.
3. Do vyšlehaných žloutků přidejte trochu mléčně směsy na vaječňák a promíchejte.
4. Potom žloutky pomalu přelívejte do hrnce za stálého míchání a znovu nechte privést k lehkému varu cca 70-80 stupňů a sundejte ze sporáku.
5. Zchladlý vaječný koňak nalijte do uzavírací láhve a dejte vychladit do ledničky na několik hodin.
Vaječný koňak podávejte posypaný skořicí, je výborný! Přejeme pohodovou vánoční pohodu u skleničky vaječného koňaku.
TIP: Vanilkový lusk opatřně nařízněte, rozebřete a nožem seškrábněte střed